Grootste zonnepark van Nederland levert stroom

Midden-Groningen - 05-12-2019

Het Zonnepark Midden-Groningen bij Hoogezand-Sappemeer is aangesloten en -als een van de eerste parken in Nederland- direct aangesloten op het hoogspanningsnet. Chint Solar installeerde ongeveer 315.000 zonnepanelen op 117 hectare grond. Begin volgend jaar wordt het zonnepark officieel geopend met een feestelijk moment maar het is nu al operationeel. Het zonnepark voorziet tenminste 32.000 huishoudens van duurzame stroom en is daarmee het grootste zonnepark van Nederland. Het zonnepark Midden-Groningen laat zien dat de energietransitie alleen werkelijkheid wordt als alle betrokken partijen als team nauw samenwerken.

 

Oliver Schweininger (Managing Director, Chint Solar Europe): “Zonnepark Midden-Groningen is een mijlpaal in de ontwikkeling van zonne-energie en draagt significant bij aan de energietransitie in Nederland. De oplevering van een zonnepark is altijd bijzonder, maar deze is extra speciaal voor Chint Solar vanwege de grootte van het zonnepark en de technische uitdagingen. Het Midden Groningen-project is het eerste zonnepark in Nederland dat is aangesloten op het hoogspanningsnet van Tennet en we zijn trots op deze prestatie.

Bernardo Silvestre (hoofd van Business Development, Chint Solar Europe): “We zijn erg blij met de samenwerking met zoveel verschillende stakeholders zoals grondeigenaren, omwonenden, Tennet, gemeente Midden-Groningen, provincie Groningen, RVO, bedrijven, adviseurs en instellingen waarmee we dit project hebben kunnen realiseren, en willen hiervoor onze dank uitspreken. Zonder hen had dit project niet gerealiseerd kunnen worden ”

Vanaf het begin is het omliggende landschap belangrijk geweest. Diederik Apotheker (hoofd Business Development Chint Solar Nederland): “Input en actieve samenwerking van de omwonenden is van onschatbare waarde geweest. Deze lokale kennis heeft geholpen om het zonnepark goed in te passen in het bestaande landschap.”

Verhoging biodiversiteit

Het zonnepark versterkt de biodiversiteit omdat vogels ongestoord kunnen broeden en insecten een plekje vinden tussen grassen en bloemen. Tussen het zonnepark en bestaande huizen is een groenstrook met bloemen en grassen gecreëerd. Een haag van 12.000 bomen, inclusief meidoorn en hulst, is geplant om het zicht op het zonnepark te verminderen. Het gras tussen en onder de panelen wordt beheerd door schapen.

De ontwikkeling

De eerste plannen voor het project Midden-Groningen komen uit 2015. Het ontwikkelingsteam van Powerfield heeft destijds met de landeigenaren afgesproken om het project te ontwikkelen en begon met de voorbereiding. Chint Solar nam het project begin 2017 over van Powerfield en voltooide met succes de ontwikkelingswerkzaamheden binnen 2 jaar met zijn expertise in ontwikkeling, engineering, constructie en financiën.

Bouw

De bouw startte begin 2019. Dankzij de goede weersomstandigheden in de zomer is de bouw eind oktober 2019 voltooid zoals gepland. Daarbij is gebruik gemaakt van hoogwaardige panelen, geproduceerd door Chint Solar’s zusterbedrijf Astronergy. In totaal werd ongeveer 1.000 kilometer kabel gelegd en werden ongeveer 85.000 palen geslagen. Sinds de ingebruikname door TenneT eind oktober 2019 is het zonnepark nu volledig operationeel.