Open dag Zonnepark Midden-Groningen geslaagd

19 juni 2019

Op zaterdag 15 juni was de bouwplaats van Zonnepark Midden-Groningen open voor publiek. Het regenachtige weer was voor de Groningers geen reden om thuis te blijven. Zeker 185 zeer geïnteresseerde bezoekers kwamen een kijkje nemen bij het grootste zonnepark van Nederland in aanbouw. Op het terrein kregen ze een rondleiding langs de zonnepanelen en bekeken ze de machines die nodig zijn voor de aanleg van het zonnepark. Onder het genot van een kopje koffie en een taartje konden de bezoekers met medewerkers in gesprek over het zonnepark.

Projectontwikkelaar Chint Solar kijkt tevreden terug. “We hebben van veel bezoekers positieve reacties gekregen.”, vertelt Diederik Apotheker, Manager Business Development Nederland. “Als bouwer van zonneparken verander je iets aan het landschap en daar moet je dan ook een gedegen plan voor ontwikkelen. Het was goed om te horen dat veel van de bezoekers voorstander zijn van zonneparken.”

Onder de bezoekers waren ook kinderen. Dit waren vooral scholieren die technische vakken volgen. Ze waren heel geïnteresseerd in de bouw en werking van het zonnepark. Apotheker: “Het was heel leuk om met deze kinderen in gesprek te gaan. Zij hebben toch de toekomst.”

Ook aannemer Alsema BV uit Zuidlaren was aanwezig. Zij hadden materialen meegenomen om bezoekers een beeld te geven van de aanleg van een 110kV kabelverbinding die nodig is om het zonnepark aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Op het bouwterrein hadden ze een kabeltrekopstelling gemaakt, compleet met haspelwagen met haspel, kabeltrekmachines en een kabeltreklier. Ook was er een montagecontainer om een indruk te geven van het maken van een verbinding in een hoogspanningskabel. Bezoekers keken hun ogen uit bij deze grote machines.