Zonnepark Ommelanderwijk wordt gebouwd met innovatieve bifaciale zonnepanelen

20 juli 2020

Chint Solar start in juli 2020 met de bouw van Zonnepark Ommelanderwijk bij Veendam. In totaal worden 14.229 zonnepanelen geplaatst die samen goed zijn voor 5.9 MWp opbrengst. Chint Solar test op deze locatie de combinatie van reguliere (monofaciale) zonnepanelen en de nieuwere bifaciale panelen. De monofaciale en bifaciale modules worden onder dezelfde omstandigheden geïnstalleerd om de prestaties van beide moduletypes onder vergelijkbare locatie- en installatieomstandigheden te vergelijken.

Bifaciale zonnepanelen zijn een innovatief nieuw type zonnepaneel. Tweezijdig werkende zonnepanelen hebben aan de achterkant een glasplaat of een transparante folie. De zonnecellen nemen daardoor zowel licht op van de voorkant als de achterkant. De opbrengst kan daardoor aanzienlijk toenemen, wat onderzocht zal worden bij dit zonnepark.

Powerfield ontwikkelde oorspronkelijk het project Ommelanderwijk en heeft de voorbereidende werkzaamheden op het land uitgevoerd. Op de plek waar nu het zonnepark komt stond voorheen industrie. De grond bleek vervuild en is inmiddels gesaneerd. Chint Solar is sinds eind 2017 bij het project betrokken en heeft het project uiteindelijk in het tweede kwartaal van 2020 overgenomen. Het zonnepark wordt naar planning in oktober 2020 opgeleverd en aangesloten op het Enexis 20 kV-netwerk.

Bernardo Silvestre (Head of Business Development Chint Solar Europe): “Dit is weer een uniek project voor Chint Solar in Noord-Nederland. Het gebruik van deze locatie voor de combinatie tussen deze twee verschillende panelen zal ons van veel informatie gaan voorzien. Juist omdat ze toegepast zijn onder vergelijkbare omstandigheden en constructietechnieken. Wij zijn van mening dat er een aanzienlijke extra winst is in de energieproductie per minuut met deze nieuwe panelen, wat de efficiëntie van het landgebruik voor de zonnesector verder verbetert.”

Powerfield heeft een aarden wal aangelegd om daarbinnen de verontreinigde grond op te slaan. Momenteel werkt Powerfield aan een mogelijke uitbreiding van het project.