Spring naar content

Bouw Sinnefjild de Ekers in gemeente De Fryske Marren gestart

09 januari 2023

Chint Solar en ATLAS projecten hebben het officiële startsein gegeven voor de bouw van Sinnefjild de Ekers in Joure. Joshua van Middelkoop van ATLAS projecten en Sofian Eljarroudi van Chint Solar sloegen symbolisch de eerste paal.

Sinnefjild de Ekers wordt ten noorden van het bedrijventerrein De Ekers in Joure gerealiseerd. De meer dan 25.000 zonnepanelen, met een opgesteld vermogen van 14,3 megawattpiek (MWp), kunnen jaarlijks ongeveer 4.600 huishoudens voorzien van duurzame energie. De verwachting is dat de bouw in april 2023 wordt afgerond, waarna het zonnepark zal worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Zonnepark met ecologische meerwaarde

Op Sinnefjild De Ekers wordt bijgedragen aan ecologische meerwaarde en het versterken van biodiversiteit. Er worden groene randen, faunapassages en nieuwe watergangen met natuurlijke oevers aangelegd, bomen en struiken aangeplant. De bodem wordt ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel. Daarnaast wordt een karrespoor aangelegd, dat dient als voet- en ruiterpad om lokaal ‘een ommetje’ te kunnen maken. Het karrespoor verbindt het bedrijventerrein De Ekers met de Lange Ekers en ligt op zodanige hoogte dat op ooghoogte over het zonneveld gekeken wordt.

Het zonnepark doneert elk jaar een bedrag aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente De Fryske Marren. Dit fonds is bedoeld om de duurzame energietransitie in de gemeente te versnellen. Daarnaast komt een deel van de jaarlijkse opbrengsten van het zonnepark ten goede aan het verduurzamen van het jaarlijkse terugkerende evenement de Agrarische Schouw Joure.

Het zonnepark werd door ATLAS projecten in samenwerking met lokale partners ontwikkeld. Chint Solar zal de bouw voor zijn rekening nemen.

Belangrijke bijdrage aan de energietransitie

Sofian Eljarroudi, Head of Business bij Chint Solar Nederland: “We zijn verheugd dat we met de bouw van Sinnefjild de Ekers van start kunnen gaan. Het wordt een mooi zonnepark waarbij we het opwekken van duurzame energie gaan combineren met natuur, het versterken van de biodiversiteit en recreatiemogelijkheden. Sinnefjild De Ekers zal een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie en de duurzaamheidsambities van de gemeente De Fryske Marren, en daar zijn we trots op.”

Joshua van Middelkoop, projectontwikkelaar bij ATLAS: “Dankzij een zorgvuldig voortraject met o.a. keukentafelgesprekken, een inloopbijeenkomst en ontwerpsessies – in samenwerking met omwonenden, landschapsarchitecten, gemeente en een ecoloog – werd een breed gedragen plan gepresenteerd waartegen geen zienswijzen zijn ingediend of beroep is ingesteld. Wij willen onze buren, de omgeving, de gemeente De Fryske Marren, Liander en Wetterskip Fryslân bedanken voor de constructieve houding en medewerking tijdens de ontwikkeling van het zonnepark. Wij nodigen u uit om na de bouwperiode een wandeling te maken over het nieuwe wandel- en ruiterpad langs het zonneveld. Ook tijdens de operationele periode blijven wij betrokken bij Sinnefjild de Ekers. ”

PatrickdeGroot

Vragen?

Heb je vragen over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met Patrick de Groot, Marketing en Communicatie Manager.