Home » Onze Werkwijze
Wat is onze werkwijze?
Als één van de eersten gingen wij al in 2006 het pad op naar duurzame energie. Inmiddels bouwden we meer dan 3,6 GWp aan projecten wereldwijd. We blijven innoveren. Want het is de enige weg naar een duurzame toekomst. Locatieontwikkeling, design, technische planning, financiering en uitvoering; we brengen het samen in één totaalpakket dankzij ons zeer ervaren team. Zonnepanelen bouwen we zelf; zo zijn ze altijd up to date. Een zonnepark ontwikkelen is een complexe uitdaging waarbij heel veel expertises samenkomen. Lees hieronder hoe wij dat doen.
Heeft u toch nog vragen? Neem dan contact met ons op.
Locatie
Het begint met een locatie. Een geschikte plek. Die zoeken we zelf, maar we werken ook met makelaars en vertegenwoordigers. We zoeken naar locaties waar een landschappelijke inpassing van het zonnepark mogelijk is. Als de provincie of gemeente beleid op zonneparken hebben is dat natuurlijk ook altijd een uitgangspunt. De landeigenaar speelt hierbij een cruciale rol. Voor hem of haar moet het zonnepark passen in de strategie van het bedrijf of de persoonlijke omstandigheden.
Een zonnepark is namelijk altijd tijdelijk, maar minimaal voor een periode van 25 jaar. Tijdelijk gebruik met zoveel mogelijk dubbele functies in begrazing en ecologisch beheer is voor ons een belangrijke sleutel om verantwoord een zonnepark te ontwikkelen. Zo blijft het landschap zich aanpassen aan de veranderingen in de samenleving. Onze locatiekeuzes zijn dus een combinatie van een landeigenaar die open staat voor de ontwikkeling van een zonnepark, inpassing in het landschap en nabijheid van elektrische infrastructuur. Meer weten over de vereisten van een geschikte locatie? Lees verder bij de informatie voor landeigenaren.
Ontwerp
Zodra de locatie gevonden is begint het ontwerp. Van eerste schetsen wordt door landschapsarchitecten en technische ingenieurs toegewerkt naar een ontwerp dat de basis wordt van de vergunning. Onze standaard werkwijze gaat uit van een omgevingsvergunning waarmee we een bouwwerk mogen realiseren met een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan. Dat betekent dat er een gedetailleerde tekening voor de vergunning moet worden aangeleverd, inclusief een landschapsplan en een landschapsbeheerplan. Al deze plannen maken wij natuurlijk met input van de betrokkenen.
Zo weet de omgeving en de gemeente hoe het zonnepark er de komende 25 jaar uit zal zien. Dit is vaak ook het eerste moment dat omwonenden horen van het plan. Zij worden uitgenodigd om mee te denken in het ontwerp van het park, de landschappelijke inpassing en natuurlijk de combinatie met andere wensen, zoals recreatiepaden of natuur. Ook het technische ontwerp is belangrijk: van de opstelling van de panelen tot de route naar de elektriciteitskabels en de eventuele plaatsing van een speciale batterij die zorgt voor de tijdelijke opslag van de opgewekte energie.
Financiering
De toewijzing van de vergunning om het zonnepark te mogen bouwen en gebruiken voor 25 jaar; dat is natuurlijk het ideale resultaat van onze inspanningen om geschikte grond te vinden en het ontwikkelen van het projectontwerp, tezamen met alle lokale belanghebbenden. Met lokale energiecoöperaties bekijken we de mogelijkheden om bij hun bestaande activiteiten aan te sluiten. Dit verkennen we al tijdens de ontwerpfase omdat het ook in de vergunning een belangrijke voorwaarde is. Hoe kan de buurt mee profiteren? Met een lokale coöperatie kan er een vorm gevonden worden waarbij omwonden en inwoners van de gemeente kunnen investeren in zonne-energie.
Het laatste onderdeel voor de start van de bouw is het verkrijgen van de SDE+ subsidie. De SDE+ subsidie is de basis voor de commerciële haalbaarheid van duurzame energieprojecten in Nederland. Een keer per jaar is er een veiling voor het toewijzen van subsidies voor duurzame energieprojecten die succesvol zijn ontwikkeld. De veiling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Bij deze veiling kiest de RvO de duurzame energieprojecten die dat voor de laagst mogelijke prijs hun project kunnen realiseren. Voor zonne-energieprojecten is het dus belangrijk om concurrerend te zijn. Door het zelf fabriceren van de modernste zonnepanelen zijn we in staat om projecten tegen een lager subsidieniveau te realiseren dan vele andere bedrijven.
Bouw
Als dan alle lichten op groen staan, begint de bouw. De bouw van een zonnepark duurt ongeveer 3-4 maanden. Bij voorkeur bouwen we in de periode april-oktober. In uitzonderingsgevallen kunnen we ook in de winter bouwen. Onze bouwprojecten worden door een verscheidenheid van aannemers en onderaannemers uitgevoerd. Hierbij halen we zoveel mogelijk diensten en producten in de directe omgeving van het project. Voor grondverzet, hekwerken, beveiliging, elektrische vakmensen, landschapsinrichting & beheer etc. zijn meestal lokale partijen te vinden die hoge kwaliteit kunnen leveren. Voor de specialistische diensten zoals het bouwen van dragers van de panelen (onderstructuur) en afmonteren van het park werken we met internationale spelers, omdat zij daar uitgebreide ervaring mee hebben.
Van de bouwfase zijn de laatste 6-8 weken het meest intensief. De onderstructuur van de modules wordt gemonteerd en de modules worden geplaatst. Dit heeft een tijdelijke toename van vrachtverkeer tot gevolg. Hier houden we rekening mee door de buurt van tevoren te informeren en samen de beste verkeersroutes uit te stippelen. Met de gemeente en uitvoerders stellen we een verkeersplan op, zodat de overlast zo veel mogelijk beperkt blijft. De laatste stap van de bouw is de netaansluiting. Die wordt verzorgd door de lokale netbeheerder.
Bekijk ook onze andere projecten