Spring naar content

Zonneparken in Leek, Kampen en Markelo in gebruik genomen

21 november 2021

Chint Solar heeft zonneparken gerealiseerd in Leek, Kampen en Markelo. De drie zonnevelden hebben een vermogen van in totaal 54 MWp en voorzien meer dan 15.000 huishoudens in de regio van duurzame energie.

De vergunningen voor de zonneparken werden door PowerField geregeld, waarna Chint Solar de verdere ontwikkeling en realisatie op zich nam. De drie zonneparken zijn in het najaar van 2021 in gebruik genomen. De zonneweiden zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van netbeheerder Enexis. De portfolio van in totaal 54 MWp is nu in eigendom van Blue Elephant Energy.

Zonnepark Leek

Zonnepark Leek is gelegen ten noorden van de Rijksweg A7, ter hoogte van Leek en Tolbert. Het is gerealiseerd op gronden die door de gemeente waren gereserveerd voor de uitbreiding van het bedrijventerrein Leeksterveld. Op de circa 22 hectare grond zijn bijna 53.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Het 28,6 MWp zonnepark voorziet daarmee ongeveer 9.000 huishouden van groene stroom. Bij de landschappelijke inpassing is er rekening gehouden met zichtlijnen en bestaande landschapselementen.

Zonnepark Kampen

Het zonnepark Kampen is gelegen in de Koekoekspolder nabij IJsselmuiden. Het gebied bestond uit een voormalig glastuingebied en is verdeeld over twee percelen. Het 11,8 hectare grote zonnepark heeft een vermogen van 19,4 MWp en voorziet daarmee ongeveer 5.900 huishouden in de regio van duurzame energie.

Zonnepark Markelo

Het zonnepark Markelo is gerealiseerd op het terrein van een voormalig asielzoekerscentrum in de buurtschap Herike-Elsen in de gemeente Hof van Twente. Het terrein werd sinds 2012 niet meer gebruikt. De oppervlakte van het zonnepark beslaat bijna vijf hectare. Dat is goed voor 6,5 MWp en voorziet daarmee ongeveer 2.000 huishoudens van groene stroom.

Leerlingen van de basisschool ODS Elserike hebben in oktober een rondleiding gekregen over het zonnepark Markelo. De leerlingen hebben tijdens een door PowerField en Chint Solar georganiseerde duurzaamheidsochtend meer geleerd over zonne-energie en de werking van het zonnepark. Ook natuur en biodiversiteit kwamen aan de orde. Het zonnepark biedt ook volop mogelijkheden voor de natuur. Speciaal voor roofvogels zijn er nestmanden opgehangen. Dankzij het verhoogde hekwerk kan klein wild probleemloos passeren.

Belangrijke bijdrage aan klimaatdoelstellingen

Mark van Rij, Head of Business bij Chint Solar Nederland: “Chint Solar werkt gedreven aan een toekomst van duurzame en schone energie in Nederland en de rest van Europa. We zijn daarom enorm trots dat de zonneparken in Leek, Kampen en Markelo een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van de duurzaamheidambities van de gemeente Westerkwartier, Kampen en Hof van Twente. In totaal kunnen de drie zonneparken meer dan 15.000 huishoudens van duurzame energie voorzien. Dat is een flinke stap in de goede richting. We willen alle lokale overheden, aannemers, projectpartners en adviseurs bedanken voor de samenwerking en hun bijdrage om de zonneparken te realiseren.”

PatrickdeGroot

Vragen?

Heb je vragen over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met Patrick de Groot, Marketing en Communicatie Manager.