Spring naar content

De zonnekaravaan: feestelijke opening zes zonneparken

15 mei 2023

Chint Solar heeft op zaterdag 13 mei zes zonneparken in de gemeenten Hoogeveen, Borger-Odoorn en Stadskanaal feestelijk geopend. Dat gebeurde in het bijzijn van wethouders, buurtbewoners en partijen die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling en bouw. De route van ruim 70 kilometer werd afgelegd via een elektrische ‘zonnekaravaan’.

De zonnekaravaan startte in Fluitenberg, waarna op Zonnepark Pesse de eerste feestelijke opening plaatsvond. Vervolgens werden op dezelfde dag de zonneparken in 1e Exloërmond, Drouwenermond/Nieuw-Buinen en Stadskanaal geopend. Op Zonnepark Drouwenerzon werd de opening verricht door wethouder Jeroen Hartsuiker van Gemeente Borger-Odoorn. Wethouder Ingrid Sterenborg-Kooij van Gemeente Stadskanaal opende Zonnepark Vleddermond. De dag trok meer dan 100 bezoekers.

Wethouder Jeroen Hartsuiker van Gemeente Borger-Odoorn, samen met Sofian Eljarroudi van Chint Solar tijdens de opening van Zonnepark Drouwenerzon

Energie voor de toekomstige generatie

Tijdens de zonnekaravaan stonden de thema’s biodiversiteit en het enthousiasmeren van de toekomstige generatie voor duurzame energie centraal. Daarom werd bij de opening van ieder zonnepark een insectenhotel geplaatst om te symboliseren dat een zonnepark bijdraagt aan een verbetering van de biodiversiteit. Op alle zonneparken is veel aandacht geschonken aan de landschappelijke inpassing, zoals het aanplanten van een heg, het inzaaien met een kruiden- en bloemrijk grasmengsel, het aanleggen van een natuurlijke oever en de begrazing door schapen. Aanwezige en meereizende kinderen gaven een creatieve invulling door tekeningen te maken op de naambordjes van de zonneparken.

Het was gezellig druk op Zonnepark Drouwenerzon in Drouwenermond

Duurzaamheidsambities

De zes zonneparken voorzien in totaal bijna 40.000 huishoudens van duurzame energie. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsambities van de betreffende gemeenten. De zonneparken in Fluitenberg en Pesse werden ontwikkeld door PowerField, en in Drouwenermond en Nieuw-Buinen door lokale ontwikkelaar Wollerich. Chint Solar nam de realisatie en bouw voor zijn rekening. De bouw van de parken werd afgerond tussen de zomer van 2022 en december 2022. De projecten zijn eigendom van en worden geëxploiteerd door Blue Elephant Energy.

Sofian Eljarroudi, Head of Business Development bij Chint Solar in Nederland: “Ik kijk terug op een zeer geslaagde en bijzondere dag. We zijn erg trots dat we zes zonneparken in de regio hebben gerealiseerd. Om die samen met de gemeenten, buurtbewoners, grondeigenaren en onze partners, op één dag te openen, geeft veel voldoening. Dat er veel kinderen aanwezig waren laat ook zien dat het thema duurzame energie leeft bij de volgende generatie. We maken de energietransitie voor hun toekomst.”

Wethouder Ingrid Sterenborg-Kooij van Gemeente Stadskanaal plaatst samen met Sofian Eljarroudi van Chint Solar het insectenhotel op Zonnepark Vleddermond

PatrickdeGroot

Vragen?

Heb je vragen over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met Patrick de Groot, Marketing en Communicatie Manager.