Spring naar content

Sinnefjild de Ekers in Joure feestelijk geopend

18 september 2023

Wethouder Irona Groeneveld van gemeente De Fryske Marren heeft op zaterdag 16 september samen met Chint Solar en ATLAS projecten Sinnefjild de Ekers officieel geopend. Dat gebeurde in het bijzijn van bezoekers aan de Open Energiedag, buurtbewoners en partijen die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van het zonnepark.

De goedbezochte feestelijke opening werd georganiseerd tijdens de landelijke Open Energiedag. Sinnefjild de Ekers was een van de vele duurzame energieprojecten die de deuren opende voor het publiek. Bezoekers kregen de kans om een kijkje te nemen op het zonnepark en hun vragen te stellen aan de aanwezige experts. Voor de kinderen was er een zonnepark safari. Zij kregen spelenderwijs meer te leren over de flora en fauna op het zonnepark.

Sofian Eljarroudi van Chint Solar spreekt de ruim 60 aanwezige bezoekers toe

Wethouder Groeneveld van gemeente De Fryske Marren opent Sinnefjild de EkersRuimte voor de natuur

Sinnefjild de Ekers is ten noorden van het bedrijventerrein De Ekers in Joure gerealiseerd. De meer dan 25.000 zonnepanelen, met een opgesteld vermogen van 14,3 megawattpiek (MWp), kunnen jaarlijks ongeveer 4.600 huishoudens voorzien van duurzame energie. De bouw werd deze zomer afgerond.

Op het zonnepark staat de combinatie tussen het opwekken van duurzame energie, het versterken van biodiversiteit, recreatieve mogelijkheden en een maatschappelijke bijdrage centraal. Zo is onder andere een wandel- en ruiterpad aangelegd voor een lokaal ommetje en zijn er groene randen met bomen en faunapassages aangebracht. Daarnaast wordt een jaarlijkse financiële bijdrage geleverd aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente De Fryske Marren en aan de lokale Stichting Agrarische Schouw Joure.

Overhandiging van de cheque aan Stichting Agrarische Schouw Joure

Bijdrage aan duurzaamheidsambities

Wethouder Irona Groeneveld van gemeente De Fryske Marren: “Wij hebben als gemeente hoge duurzaamheidsambities, waarbij de energietransitie een belangrijke is. We zijn daarom blij met dit Sinnefjild De Ekers. Het levert een mooie bijdrage aan onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

Sofian Eljarroudi, Head of Business Development bij Chint Solar in Nederland: “Sinnefjild de Ekers is een uitstekend voorbeeld van hoe duurzame energie, natuurontwikkeling en recreatie hand in hand kunnen gaan. Het gaf veel voldoening om tijdens de Open Energiedag de aanwezige bezoekers daar meer over te vertellen en ze met de wereld achter het stopcontact in aanraking te laten komen.”

Joshua van Middelkoop, projectontwikkelaar bij ATLAS: “Wij zijn trots dat Sinnefjild de Ekers na een jarenlange voorbereiding nu daadwerkelijk is gerealiseerd. Dankzij een zorgvuldig voortraject met o.a. keukentafelgesprekken, een inloopbijeenkomst en ontwerpsessies werd een breed gedragen plan gepresenteerd waartegen geen zienswijzen zijn ingediend of beroep is ingesteld. Wij willen onze buren, de omgeving, de gemeente De Fryske Marren, Wetterskip Fryslân en Liander bedanken voor hun inbreng en medewerking.”

Zonnepark safari met de kinderen

PatrickdeGroot

Vragen?

Heb je vragen over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met Patrick de Groot, Marketing en Communicatie Manager.