Spring naar content

Basisschoolleerlingen ODS Elserike leren alles over zonne-energie tijdens duurzaamheidsochtend

20 november 2021

Hoe werkt een zonnepaneel? Welke dieren leven er op een zonnepark? En hoe wordt een zonnepark gebouwd? Zomaar een greep uit de vragen die de kinderen van groep 5 tot en met 8 van ODS Elserike stelden tijdens de rondleiding over het tegenover de school gelegen zonnepark Markelo. De ruim 50 leerlingen hebben tijdens een door Chint Solar en PowerField georganiseerde duurzaamheidsochtend meer geleerd over zonne-energie en de werking van het zonnepark.

De ochtend werd afgetrapt met een presentatie door Wouter Guliker, projectontwikkelaar bij Chint Solar, over zonne-energie en waarom de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie zo belangrijk is. De kinderen luisterden aandachtig, waren enthousiast en stelden veel vragen. Ondanks hun jonge leeftijd wisten ze al behoorlijk veel van duurzame energie af en bleek dat bij een meerderheid al zonnepanelen op het dak geïnstalleerd zijn.

Daarna vertrokken de leerlingen voor een rondleiding over het tegenover de school gelegen zonnepark. Zo leerden ze onder andere hoe een zonnepark werkt en dat de meer dan 12.000 zonnepanelen meer dan 2.000 huishoudens en tienduizenden apparaten op dagbasis van stroom kunnen voorzien.

Ook natuur en biodiversiteit kwamen aan de orde. Het zonnepark biedt namelijk volop mogelijkheden voor de natuur. Speciaal voor roofvogels zijn er nestmanden opgehangen om ze een broedplaats te bieden. De planten die zijn ingeplant zullen de komende jaren een rustgebied voor verschillende flora en fauna vormen. Dankzij het verhoogde hekwerk kan klein wild probleemloos passeren.

Het zonnepark Markelo is gelegen op het voormalig terrein van een asielzoekerscentrum in de buurtschap Herike-Elsen. Het terrein werd sinds 2012 niet meer gebruikt. PowerField regelde de vergunning, waarna Chint Solar de bouw op zich nam. Het zonnepark is in eigendom van Blue Elephant Energy.