Spring naar content

Zonnepark is een ‘paradijs voor schapen’

14 oktober 2022

Een zonnepark moet zo nu en dan gemaaid worden. Hoe kan je dat beter doen dan een kudde schapen inzetten als natuurlijke grasmaaiers? Zowel voor de schapen als de natuur levert dat namelijk een win-winsituatie op, aldus schaapherder Rob Brummel. Hij nam ons een middag mee en vertelt je over zijn werk op de zonneparken.

Rob Brummel van Natuurbegrazing de Monden (https://www.natuurbegrazingdemonden.nl/) verzorgt met zijn schaapkuddes het groenonderhoud op natuur- en heideterreinen, groenstroken binnen gemeentes én sinds een aantal jaar ook op zonneparken. De eerste stappen daarvoor werden gezet bij de realisatie van Zonnepark Veendam. “Nadat we voor de Gemeente Veendam het stuk grond voor het te bouwen zonnepark kaal hadden gemaakt, werden we door Chint Solar benaderd of we ook konden gaan samenwerken bij het onderhouden ervan”, aldus Brummel.

Geslaagde proef

Daarom werd er eerst een proef gedaan waarbij het welzijn en het gedrag van de schapen centraal stonden: richten ze zich op het begrazen van het zonnepark en niet op de kabels of de kwetsbare apparatuur? De schapen slaagden met vlag en wimpel. Dat was voor Brummel het startschot voor verdere samenwerking. Inmiddels zet hij zijn natuurlijke grasmaaiers in op meerdere door Chint Solar gerealiseerd zonneparken. Dankzij de natuurlijke begrazing door zijn schapen is er bijna geen machinaal onderhoud meer nodig.

Mini natuurgebied

Voor de schapen is volgens Brummel het zonnepark ‘een paradijs’: “Ze hebben hier ruimte, ze hebben hier rust, ze kunnen in de zon lopen, gevarieerd eten en uit de wind en in de schaduw liggen.” Maar niet alleen de schapen genieten van het zonnepark, ook de natuur profiteert van hun aanwezigheid. “Het is een groot voordeel om het op deze wijze te onderhouden. Juist door schapen in te zetten ontstaat er heel veel variatie in het gewas, zowel in de hoogte als samenstelling. Dat trekt weer insecten, bijen en vlinders aan. Dat is echt een win-winsituatie voor de natuur. Je zou daarom een zonnepark best een ‘mini natuurgebied’ kunnen noemen.”

Kijkje achter de schermen

Benieuwd naar de werkzaamheden van Rob Brummel op het zonnepark? In de video legt hij uit hoe de natuurlijke begrazing door schapen op zonneparken in zijn werk gaat.